четвер, 1 жовтня 2015 р.

Боротьба "Котигорошко" - перші кроки.


 Боротьба "Котигорошко" в Рівному повільно, але починає запроваджуватись. Наразі згоду на проведення змагань дали три школи. Дуже обережно, ліниво, не міняючи навчального плану, не напружуючись, "аби чого не трапилося". Ви нам проведіть козацьке святкування Покрови...

Знаєте як у школах проводять козацькі забави? Це звичайні естафети. Ті, які використовуються постійно на уроках фізкультури. Дуже мало хто робить щось хоч якось наближене до козацтва. Коротше совок рулить.

І ось у цих умовах приходить якесь напівкамуфльоване тіло з чубом і пропонує зробити усе інакше. Нє, тут люди працюють, і воно заважає. А що якщо хтось упаде? А недай-Бог-щось-пошкодить? Нє, ну ви прийдіть попригайте, попадайте, помахайте шаблями. А ми похлопаємо. Оце буде чудове козацьке свято!

Їм пояснюєш - це все дурня. Діти повинні відчути на собі систему козацької підготовки, прийняти участь, позмагатися. Нічого складного немає. Правила прості: виштовхати суперника з кола діаметром 3 метри. Ніякої додаткової підготовки. Про те, що тут можна використовувати кидки уже мовчу, бо виженуть. Хай уже буде без кидків, аби почати.

Ага, а що буде, якщо хтось упаде?.. Оппа... Гаразд, ми купимо борецького килима. А це треба після уроків? Та коли скажете, тоді й проведемо. Кожен учасник отримає грамоту за участь, а переможці - ще й медалі.

А може ми не будемо задіювати перші-другі класи? Бо вони ще маленькі. Скриплю зубами - цим найцікавіше, їх уже треба залучати до занять спортом. Добре, хай будуть треті-четверті.
А давайте, ми задіємо тих, хто уже займається якоюсь боротьбою? Блін, а ті, хто не займаються не потребують козацького свята? Навпаки, їх треба задіювати. А якщо вони потім по школі будуть штовхатися? А що краще нехай на телефонах граються? Дітям треба рухатися! Ви їх у шість років посадили за парту, заборонили крутитися, забрали дитинство і хочете, щоб вони виросли нормальними?

Ось такого формату розмови і думки. Мило посміхаєшся і робиш свою справу. Зараз їду позичати гроші на килим. 15 тисяч треба, щоб купити 8 матів - килим 4х4. Залишилося 5 тисяч знайти. Хоч якось. А далі треба кілька сотень грамот, до сотні медалей (20 грн. - найдешевша). Все ми зробимо і все у нас вийде.

І чемпіонат міста Рівне на кілька тисяч дітей - також буде. В наступному році. В цьому зробимо на пів тисячі. Але зробимо, незалежно від небажання клерків від освіти. І діти матимуть забавку. Я в неї грався у середині 80-х, а один знайомий - у середині 70-х. Це наше, і наші діти це будуть робити ;)

Світлину підібрав під емоції. Зроблена в парку Київська Русь.

Немає коментарів:

Дописати коментар