середу, 28 жовтня 2015 р.

Козацька боротьба для найменших - Котигорошко.


   Більше сотні дітей прийшло подивитися і прийняти участь у фіналі ЗОШ №25 з боротьби "Котигорошко". Всього фіналістів було 76 - 35 з четвертих класів і 41 з третіх. На світлині вище Дарина Висоцька радіє перемозі - і як фотограф упіймав?

   Правила прості - виштовхати супротивники з кола, або змусити його торкнутися килима третьою точкою опори. Цей вид козацької боротьби не портебує особливої підготовки, тому і дозволяє залучати всіх бажаючих.

На світлині - разом з моїм учнем Кирилом ще раз нагадуємо правила учасникам.  


Готувалися ми довго - потрібно було зібрати 15 тис. грн. на килими (4х4 метри). Доречі, дякую усім, хто долучився і допоміг зібрати кошти. Ви допомогли зробити дітям свято ;)
Немало часу пішло на організаційні питання - домовитися зі школою, узгодити час, провести відбіркові змагання...


   Доходило до того, що діти ловили мене та вчителя фізкультури і питали коли вже нарешті. Ентузіазму було багато :))) Вийшло так, що ми не розділяли хлопців та дівчат. Хоча, напевно, варто. Навесні так і зробимо. Хоча, це не завадило дівчатам займати призові місця. Навіть у категоріях, де було по 8-11 учасників.



Гляньте лише на обличчя Дарини - як вона рішуче налаштована. У неї в результаті було друге місце. Напевно, саме завдяки рішучості, дівчата і перемагали. Діти змагалися по-різному. Хтось просто виштовхував, хтось намагався робити підніжки чи кидки.

                                                  

А хтось - відходив з лінії атаки і використовував силу супротивника - гляньте на відео останнє сходження. Що цікаво - не всі мої учні, які приймали участь у цих змаганнях використовували прийоми, які учили перед цим. Та це не страшно - ще скористаються.


В тому шумі було важко щось почути, тому голос таки надірвав. Повірте, перекричати сотню дітей дуже складно. Особливо, коли вони час від часу підбігають і починають наперебій питати: "А коли я уже буду???"

Коротше, все у нас вийшло добре і без лишнього офіціозу. Грамоти отримали усі, а переможці - ще й медалі та книги видавництва "А-БА-БА-ГАЛА-МАГА". З книгами допоміг відомий рівненський журналіст і депутат облради Сергій Штурхецький. При цьому він розумів, що ніякої реклами не отримає. Тому дякую тут ;) .


Взагалі приємно, що є люди, які допомагають. Долучилися і козаки - транспорт, гроші на килим, фотограф, і волонтери ДАРу - транспорт, грамоти, технічна підримка, і Самооборона Рівненщини - допомога з організацією.

Велике дякую директору 25 школи Сергію Павловичу - у нього вистачило мужності дати дозвіл на проведення перших таких змагань на базі школи. А ще дякую учительці, яка допомогла нагороджувати дітей ;) Без неї я б не справився.


А тепер підсумок - ми маємо перших 33 учасника загальноміського фіналу боротьби "Котигорошко", який відбудеться 19 грудня на Святого Миколая. Чого перших, бо далі ідемо в інші школи Рівного.

І іще - так вийшло, що змагання відбулися 27 жовтня, на день народження Нестор Махна - легендарного українця, який воював за кращу долю українського народу. Це дуже символічно.





1 коментар: