суботу, 10 жовтня 2015 р.

Совок, Покрова і козаки. Хортинг, горілка "Гетьман" і воно вам треба?


Наближається найбільше козацьке свято - Покрова. Всім подавай видовища, заходи, масовки. Прийди туди, зайди сюди, зроби тут, виступи там. На світлині запорозькі спасівці проводять бій лава на лаву. Хлопці взагалі перед святом забули що таке спокій. Зараз козаки в шароварах вострєбувані. Всі хочуть, щоб на їхньому заході постояли козачки. Якщо не знаходять справжніх, чи схожих на справжніх, то наряджають своїх. Як Діда Мороза. Совок цвіте і пахне. Кожен хоче відмітитися, поставити галочку про проведений захід.

Проведення заходу після Покрови уже не цікавить. Навіть якщо він потрібний, масштабний і цікавий. У мене нагонка почалася з розмови з начальником відділу у справах молоді Рівненської ОДА. Запросила на форум у Києві з питань національно-патріотичного виховання. на три дні - 14-16 жовтня. Представниками громадських організацій усе оплачується. Насправді, для держави це дуже крутий крок. Тільки представникам управлінь - за свої. Захід дійсно крутий, важливий, необхідний, цікавий. Тільки який дятєл придумав його проводити на Покрову??? Довелося відмовитися.

Далі почалося... Про Котигорошка я уже розповідав. Справа просувається. Навіть визначили дату загальноміського фіналу - 19 грудня (на Святого Миколая, хто не в курсі). Запропонував начальник міського управління спорту. А мені якраз те, що треба, бо на 20 грудня у нас буде чемпіонат області зі Спасу. Почали дзвонити завучі - а давайте ми вашого Котигорошка проведемо перед Покровою.

Я дуже радий, але вибачте, як оце поміститися? Дзвонить Олександр Притула і каже - маєш бути у Києві 9 жовтня на круглому столі з питань національних бойових мистецтв. Ну, тут уже нікуди не дінешся - прямий наказ. Відмінив тренування поїхав. Зібралися метри поважні майстри. Дивіться на світлину - я її зробив ;)

Коротше, суть питання у тому, що у нас немає в законодавстві терміну "українські національні види спорту" і тим більше "українські національні бойові мистецтва". А для внесення це у законодавство - треба дати цьому визначення. З точки зору федерації "Спас" - це дозволить зробити у міністерстві спорту департамент національних видів. Коротше все логічно і важливо.

Були присутні: Спас, Бойовий Гопак, рукопаш гопак, козацький двобій, українська боротьба на поясах і хортинг. Що запам'яталося з виступів: слово "хортинг" походить від слова Хортиця. Є багато напрямків хортингу: для найменших, для дорослих, для жінок, поліційний хортинг. А ще є козацький хортинг і відрізняється він від інших хортингів тим, що там носять футболку з набитою спереду вишиванкою. Перед війною найчисельнішими федераціями хортингу були Донецька обласна і Республіки Крим. А іще у хортингу високо поставлено патріотичне виховання і їхня федерація має статус національної і у них є навіть директор з маркетингу. І це все дозволяє друкувати дуже якісні книги (це я про вигляд) товщиною сторінок у 600.

Круглі столи це круто... Але своєї роботи немірено - ігри для дітей, приготувати борщ-куліш для чергової масовки. Сьогодні один з наших інструкторів разом з Гайдамаками готує борщ у парку Шевченка в Рівному, а я разом з волонтерами - на мототреці буду робити куліш. Учора горілка "Гетьман" попросила, щоб козак з чубом комусь вручив приз. Коротше послав їх. Але оце думаю - все залежить від того, що заплатять. Всеодно гроші підуть нашим хлопцям на Сході... Може б то погодитись...

Шанси відпочити будуть лише у понеділок, і то примарні. У вівторок за чотири години треба провести три заходи - показовий виступ у першій школі Рівного (там потім проводимо Котигорошка), показовий виступ в РДГУ (там співпраця дуже важлива - кафедра фізвиховання), провести свято для села Городище (тут попросив один з наших козаків, а допомога своїм - це святе).

Ось і питається в задачі - а навіщо це все треба, якщо дружина сердиться?

Немає коментарів:

Дописати коментар