неділю, 20 вересня 2015 р.

Козаки походять від кози



Термін "козак" походить від слова "коза". Смішно? Не поспішайте. Підемо по порядку.

Багато дітей уже уявлення не мають хто такі козаки. А ті, хто знають, кажуть те, що їх учать у школі: козак - це вільна, озброєна людина. Так, вільна і озброєна. Бо не можна стати вільним, якщо у тебе немає зброї. І не можна мати зброю, якщо ти не є вільним - рабам зброя заборонена.

Кажуть, що "козак" - слово тюркського походження. А хто з вас знає - з якої саме тюркської мови? Їх кілька десятків.

Друга версія - менш відома. Козак походить від слова "коса", тобто чуприна, яка залишалася над тім'ям на виголеній голові. І право носити таку косу мали лише воїни. Найвідомішим прикладом є князь Святослав. Таким чином козак - це воїн з косою, косак. З часом, буква "с" змінилася на "з". Для слов'янина таке пояснення логічніше, ніж запозичення терміну "кайсак". Але і не про це наразі мова.

Деякі історики дуже сором'язливо згадують ще одну версію - козак походить від слова "коза". І відразу її відкидають, як малоймовірну. Що ж, на перший погляд це дійсно смішно. І діти сміються, коли я їм кажу про це. Але діти погано знають українську міфологію. Ось, міф про Коляду. http://proridne.net/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0%20%D0%BC%D1%96%D1%84%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%96%D1%8F/%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%87.html
Нічого не дивує? Втекла і перетворилася на козу. Коза - символ Коляди, дружини Білобога і матері Божича, нового Сонця, нового року.

А тепер - коротенька гіпотеза - козаки - воїни матері Сонця. Готові сперечатися? Готовий почути ваші аргументовані заперечення.

Ролик ВВ - "Щедрик" вибрав як найбільш вдалу ілюстрацію для цього тексту.

Немає коментарів:

Дописати коментар