четвер, 5 листопада 2015 р.

Козацькі гуляї на "Гайдамаках"


За два осінні місяці спасівці Рівного провели козацькі гуляї для 557 дітей. Більшість з них вперше спробували куліша, вперше сіли на коня і вперше почули хто ж такі козаки.  І це мова про рівненських дітей. Не вірите?Всі ці заходи відбувалися на території козацького табору "Гайдамаки". Час від часу хтось з учителів дізнається про нас і привозить своїх дітей на екскурсію. Зазвичай школярів зустрічають біля воріт з питанням: "А ви знаєте куди вас привезли?". Відповіді бувають різні. Часто в них звучить слово "козаки". Ось тоді ми і запитуємо: "А хто ж такі козаки?". Типова дитяча відповідь - "вільні люди" і "захисники України". Ніби все гаразд.
Але не все. Як показує досвід, нормальної відповіді не знає більшість школярів. Не має значення які класи. Так само, як не знають вони що таке "пороги", за якими знаходилися Запорозькі Січі. Сьогодні одна вчителька була переконана, що Січ знаходилася лише на Хортиці. Це невеличка вставка про те, як учать ваших дітей у школі.
На територію табору діти заходять лиш тоді, коли запам"ятають три версії походження слова "козак" - "кайсак", "коса" і "коза". А також привітаються по-запорозьки: "Пугу-пугу!". А відповідь ви знаєте? ;) Далі вони знайомляться з слянсько-козацькою зброєю. Бойові коси, вила, булави, перначі, сокири, шаблі, кинджали, шашки, пістолі, порохівниці, кулелійки, кулі, багнети тощо. Більшість давнього, деяким зразкам по 700 років. І все це можна потримати в руках. А іще дізнатися як це використовували. Повірте, більшість дітей уявлення не має як заряджався пістоль.
А далі вони ідуть проходити козацьку науку. Починаємо з простого - учимо стояти на ногах. Півнячі бої і штовханина на колоді. Потім може бути "ухопити палку", "Котигорошко", "зняти шапку", "хвости" - в залежності від ситуації. А після того переходимо до перетягування палки, линви, перетягування линви сходу. А якщо група дисциплінована - можна провести і лаву. Більшість дітей у захваті від такого, а вчителі - здивовані організацією. Бо за іграми слідує катання на конях і козацький куліш.
Як ви думаєте, де діти більше дізнаються про козаків - у нас, чи у школі? Буває, що дехто приходить до нас займатися Спасом після такого гуляю.
Ось і сьогодні в козацький табір "Гайдамаки" приїхало 87 учнів четвертих класів. Все повторилося майже як у цій розповіді. А потім нам стало цікаво - скільки ж дітей пройшло через наші руки за ці два осінні місяці. Дістали записник і порахували. Для нас це не показник, бо коистуємося іншими критеріями. А ось для закладів освіти - можемо тикнути носом...

Немає коментарів:

Дописати коментар