пʼятницю, 3 березня 2017 р.

Козацька кузня. Табір "Гайдамаки" в Рівному





Козацька кузня в козацькому таборі "Гайдамаки" (м.Рівне). Майстер-класи від досвідченого коваля - це головне, що можна там отримати. А ще - різноманітні вироби коваля Сови. Від простеньких до справжніх витворів мистецтва. З часом, там буде куватися і козацька зброя - ножі, шаблі, шашки, накінечники списів і стріл та багато іншого.
Ідея створення такої кузні появилася кілька років тому. І ми поступово приступили до її втілення. Спочатку дістали старі шпали для фундаменту і каркасу. Фундамент допоміг зробити, точніше керував його будівництвом батько одного зі спасівців - Олександр. Потім хлопці почали зводити стіни. Стіни викладалися з соломи змішаної з глиною. Поступово, кузня виросла і була завершена. 
Паралельно з будівництвом, збиралося ковальське приладдя - велика наковальня, міхи для роздування вогню, молотки і молоти. Ми довго шукали хто міг би очолити такий серйозний заклад на території табору. І, під час одного з міжнародних фестивалів ковальського мистецтва в Рівному, вдалося остаточно домовитися з ковалем. 
Його колеги називають - Сова. У миру - Ігор. Чесна і, навіть, сором'язлива людина. При цьому - досить серйозний майстер своєї справи. Хоча, сам вважає, що йому ще багато треба вчитися. Звичайно, що булат чи дамаск він ще не кує, але це тимчасово. Дійдемо і до цього.
Наразі кузня козацького табору "Гайдамаки" працює в спокійному режимі. Коваль проводить майстер-класи для бажаючих, виковує свої вироби, а іноді - проводить обряд заковування сім'ї. Це давній ритуал, який проводився по селах та у випадку, якщо поруч не було людини, яка могла засвідчити шлюб. Так що уже зараз бажаючі молодята можуть пройти цей обряд і таким чином підсилити свою сім'ю.
У подальшому ми плануємо приступити до занять з дітьми та молоддю. Важливо навчити їх робити щось своїми руками. І для хлопців, напевно це буде зброя. Щось просте, звичайне, але своїми руками.
Козацький табір "Гайдамаки" запрошує усіх бажаючих прийти і відчути себе ковалем, відпочити і покататися на конях. Знайти нас можна в Рівному на вул.Млинівська 24-а. Контакти дивіться на сайті: http://gaydamaki.com.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар