понеділок, 22 квітня 2019 р.

Зеленський - новий Хмельницький?

Це точно нікому не сподобається. Трішки історичних аналогій.
Була така Річ Посполита (перша). Політичний устрій там можна сформулювати як магнатЕрія. Олігархат, по-сучасному. Шляхта там була такими собі служилими людьми, які за певні пільги виконували певну службу. Московія таких називала дворянами, але це не зовсім точна відповідність - зміст дещо інший. Були в тій державі свої закони і суди, але часто вони залежали від інтересів олігархів, які часто творили що хотіли. Коротше, закон ніби і був, але по факту беззаконня.

Олігархи міняли королів, міняли підданство, мали власні армії, вели власні війни, організовували повстання, придушували їх... Наприклад, Дмитро Вишневецький, розборки Косинського і Острозьких, ребелія Наливайка.

В певний момент у Речі Посполитій появилися люди, які почали вимагати і собі пільг - не платити податки. Ці люди почали ефективно виконувати функції шляхти - захищати кордони держави. А оскільки їм не хотіли платити, то вони жили за рахунок війни. Вони назвалися козаками. Зараз їхній заробіток, не розуміючи тогочасних реалій, називають грабіжництвом. Хоча, у ті часи це було загальною нормою, як зараз кажуть, - загальнолюдськими цінностями. Звичайно що вони заробляли і найманством, і торгівлею. Жити ж за щось треба було. Зрештою, те ж саме робила шляхта і олігархи. А селяни з міщанами їм тихо заздрили. Кріпаки взагалі порізали б, але страшно було.

Поступово, бізнес розвивався, козаків ставало більше. Вони стали впливовими, з ними загравали, перетягуючи на свою сторону усі сильні Европи і Азії. У козаків тоже губа була не з лопуцька, вони намагалися ставити своїх людей керувати сусідніми державами - молдавани, татари. Звичайно, що це нікому не подобалося, особливо полякам. Ті з трудом не дали литвинам стати королівством і ледь спромоглися прибрати від своєї корони олігархів Острозьких. А тут якісь обірванці і лотри вимагали рівних виборчих прав зі шляхтою... Не можна такого допустити - державу знищать.

Ще раз - Річчю Посполитою крутили магнати (олігархи) як хотіли. І їм не потрібна була конкуренція у цьому бізнесі.

Але так чи інакше, олігархи догралися - знайшовся один ображений на судову систему. Чи на її відсутність. Сприймайте як хочте. Він вважав, що мав право. Богданом звали, Хмельницьким. Рід ніби як шляхецький, з козацькими заслугами. Шансів бути обраним до Верховної Ради, тобто сейму мало, але було багато таких же ображених. Ображених на відсутність чесного суддівства, на грабунки і вбивства, на відсутність прозорої і зрозумілої податкової політики, та й на високі податки. Ображених на короля.

Зажралися олігархи, мали можливостей більше, ніж король. Козаки подивилися на них і сказали - а чим ми гірші? Ми тоже не хочемо платити. Та й, вважаючи, що мають зі шляхтою рівні права, почали рокош - законний бунт. Тільки вони вважали що законний, а олігархи вважали, що ні. Ну і вирішили показово покарати тих лотрів-розбишак-бандитів-ідіотів.
Не вийшло. До лотрів приєднався взагалі люмпен - селяни. Вони сказали, що ми козацького роду.

Коротше, люмпену було більше, і їм не подобалися зажраті багачі. А багачі по тих часах жили у містах. Під роздачу попали усі. Різали без огляду на віру, родинні зв'язки і статус. 
На виході Річ Посполита стала валитися. Сюди приклали руку всі, кому вона заважала: турки, московити, шведи, татари.

Річ у тім, що Річ Посполита була надто вільнодумною на той час, усі нації і релігії мали рівні права. Зарвалися олігархи. Ну і поплатилися. Незабаром їхню вольницю роздерли між собою троє сусідів і поставили магнатів у стійло.

До чого це усе? Сьогодні надто багато побачив дописів про 25% шляхти серед українців. Стало смішно. Шляхта жила війною і для війни. При цьому правили олігархи. А коли шляхта загралася, її поставив на місце люмпен - козаки з селянами. Правда, держава при цьому зникла. Але то дрібниці. Зате ми козацького роду. Прошу помітити - не шляхта, не козаки, а козацького роду. Типу, поруч стояли, чи лежали.

Але це не усе. Років 15 тому довелося читати прогноз такої організації як Стратфор. Гляньте в гугл шо то. Відповідно до того прогнозу, станом на 2025 рік держави Україна не існуватиме. Там навіть карта була - поділено щонайменше на 3 частини. Читав не один, тому однозначно не глюк. Жалко, не зберіг. Зараз знайти не можу. Карта була цікава.

Підсумок. Якщо шляхта не порозуміється з козаками, то історія повториться.
А тепер можете кидатися лайном. 😉

Немає коментарів:

Дописати коментар