вівторок, 27 вересня 2016 р.

Нові українські боєприпаси міняють погляди на війну | Спас Рівне

Нові українські боєприпаси міняють погляди на війну | Спас Рівне

Нові українські боєприпаси міняють погляди на війну

Як думаєте, чи може куля 5,45 прострелити бронежилет шостого класу захисту? А 7,62 може пробити лобову броню БМП? Ви не знаєте головного – через рік ваші знання про війну застаріють.
І причиною цього стануть винаходи українських вчених у галузі військових технологій. А конкретно – “Стілетто Україна”, яка входить до складу міжнародної компанії “Stiletto Systems Limited”. Саме вони розробили нове покоління боєприпасів.
Максимально коротко про те, в чому полягає їхня особливість.
  1. Усе почалося з того, що у 2000 році, спільно з КБ “Південне” була розроблена комп’ютерна програма. Вона дозволяла визначати параметри кулі, яка могла пробивати броню заданої товщини. А також параметри зброї і дальність до цілі. До слова, КБ, швидше за все, зараз використовує її для визначення параметрів ракет.
  2. Конструктивно куля складається з латунної оболонки, в який на всю довжину запресовано свинцевий стакан. В нього на всю довжину поміщено осердя – вольфрамове з прискорювачем для снайперських бронебійних і термоущільнене стальне осердя з прискорювачем для куль загального призначення.
  3. Але чи не найголовнішою складовою є матеріали. Річ у тім, що звичайна куля має латунну оболонку, яка є неоднорідною за своєю товщиною. Відповідно, не можна говорити про конкретний центр ваги. Таким чином звичайна куля має фактично три центри ваги – латунної сорочки, свинцевого стакану і стального осердя. І вони не співпадають. Тому зовнішня балістика кулі неоднакова, оскільки самі кулі є фактично різні. Для досягнення однорідності “Стілетто” пішли шляхом використання технології порошкової металургії. Так, для осердя бронебійних куль вони використовують порошок зі сплаву вольфраму і карбіду вольфраму.
  4. Також важливими є технології, за допомогою яких виготовляються кулі. Для цього використовується спеціально виготовлене обладнання. І якщо, зазвичай, все збирання кулі здійснюється одним станком, то українські кулі виготовляють різні. Наразі “Стілетто” спроможні виготовляти кулі калібрів від 5,45 до 14,5 як радянських, так і натовських зразків. Снайперські, бронебійні і звичайні.
  5. Є певні аномалії – вчені поки-що не спроможні пояснити чому їхніє вольфрамове осердя саме такої форми, пробиваючи 20-мм броньову плиту, залишається цілим. Хоча мав би деформуватися. І така особливість зберігається до куль 14,5 мм.
Що це дає? Компанія протягом 2014-2015 років в ініціативному порядку постачала такими боєприпасами деякі підрозділи ЗСУ та НГУ. Свідчення приблизно наступні:
“…Використовувався даний боєприпас по БТРу. Дистанція була 400 метрів. Стрільба велася в бронещит механіка-водія, оскільки за ним сидить оператор-навідник. Було здійснено 4 постріли “стілетовськими” набоями. Машина, по якій вівся мною вогонь з СГД, покинула бойовий стрій, розвернулася, кинула піхоту і втекла. По біластичній таблиці ці набої відповідають іншим набоям радянського виробництва…”
“…Наші снайпери працювали цими набоями в Станиці Луганській. Після роботи наших снайперів, супротивник техніку в цьому районі не використовував… Розуміння з їхньої сторони чим ми стріляли, у них досягнуто не було. Мовляв, як так, чим можна було прострелити БТР, поранити механіка тощо. Ми також використовували гвинтівку СГД і стріляли одиночними з автомата Калашнікова 7,62… В одній будівлі сидів кулеметник, цей набій з СГД пробив бетонну плиту і влучив у голову. Іншим набоєм в кращому разі був би рикошет…”
“…Був випадок – за броньованими дверима сидів кулеметник і іще одна ціль. Я здійснив два постріли, потім слухаємо переговори: “Чєм ето укропи воюют? Два вистрєла і двє поражонниє целі, насквозь двєрь і бронєжилєти.” Дальність тоді до двох цілей тоді була 450 метрів…”
Представники компанії стверджують, що за наявності їхніх набоїв, які забезпечують високу бронебійність, що довели бойові дії на Донбасі, можна практично зупинити бронетехніку на дальності від 400 до 700 метрів. При цьому забезпечується враження живої сили, яка знаходиться за бронею. Набій автомата 5,45 виконує цю задачу при стрільбі в лобову проекцію на дальності 400 метрів. Гвинтівковий набій 7,62х54 – на дальності 700 метрів.
Крім того – звичайний радянський набій ЛПС 7Н1 на дальності 1 км дає розсіювання 140 см. “Стилетовські” набої лягають у коло з діаметром 20 см. А що ж до бронежилета 6 класу захисту і кулі 5,45, то вона пробиває його навіть за  бронею БТР.
А тепер важливо – представники компанії не афішують результати випробовувань набоїв 12,7 та 14,5. Результати можете уявити самі. Якщо характеристики осердя зберігаються.
А тепер трішки пофантазуємо. Подібні кулі спроможні зупинити БТР і БМП. Проводилися випробовування навіть на бронеплитах польської і бельгійської бронесталі товщиною 20,5 мм з твердістю 500 одиниць по Бринеллю. Кулі спроможні пробивати навіть танкові стволи. Таким чином, звична тактика зміниться. А разом з нею буде мінятися і військова техніка. Наскільки серйозними будуть ці зміни? Побачимо.
Але наразі можемо стверджувати лише одне – “Стілетто Україна” незабаром почне будувати в Україні патронний завод. Паралельно з тим будуватиметься такий же завод у Великобританії. Щорічна світова потреба у набоях суттєво перевищує пропозицію. А представники української компанії отримали світовий патент на нові набої. Мало того – навіть на стволи для нього.
Ми не станемо перенасичувати статтю технічними термінами. Зазначимо лише, що “стілеттовські” набої перевищують за своїми технічними характеристиками усі існуючі аналоги. А представники компанії не бояться конкуренції.
Стаття була написана за матеріалами: Сергій ЗГУРЕЦЬ, Defense Express а також http://trident-ua.info/novyny/novye-ukrainskie-puli-sposobny-unichtozhat-rossijskie-broneavtomobili-tigr/#more-4494
Якщо вам сподобалася стаття – підтримайте сайт – поширте у соціальних мережах.

Немає коментарів:

Дописати коментар